Ивелин Михайлов и полк. Марков с отговори на въпросите на българите

За по-малко от два месеца се проведоха повече от 25 срещи.

При огромен интерес протичат отворените срещи на полк. Николай Марков и предприемача Ивелин Михайлов с будните граждани на България, като и с българите в чужбина. За по-малко от два месеца се проведоха над 30 срещи, които ще продължат до края на предизборната кампания. На 6 юни предстои среща в зала 3 на НДК в София, а кампанията се закрива на 7.06 в Конгресната зала на Двореца на спорта във Варна. 

Горещите теми от живота на хората в Отечеството са в центъра на разговора на всички срещи по градовете на България. В тях полк. Николай Марков и предприемачът Ивелин Михайлов представиха своя образ за бъдещето на България и отговаряха на публиката в препълнените зали. „Величие“ е  единствената партия, на чиито срещи се говори открито и не се оставя въпрос без отговор. Опитът до тук доказва, че българите обичат страната си и не са загубили надежда за достоен живот за себе си и децата си тук, в благословената българска земя.

Ето някои от въпросите, които се поставиха от гражданите и отговорите на полк. Марков, Ивелин Михайлов и кандидати от листите на „Влеличие“.

– Проблемът с язовир Огоста и негового решение?

Катинчарова: Язовир „Огоста“ е публична държавна собственост. Държавата е лош стопанин в продължение на години. В продължение на години не могат да се намерят 30 млн. лв., за да се поправи язовирната стена. За да си измият ръцете и да спечелят лично, те приемат предложението на един немски консорциум между две фирми, едната от които произвежда ПВЦ профили, искат да си направят завод и да покрият половината язовир със соларни панели. Те имат подписан протокол и вече си правят проучвания колко ще спечелят. Те искат да изнасят този ток. Това означава, че нищо няма да остане в Монтана, освен да ни ползват язовира, който е мултифункционален. Ние храним тези, които са на власт, и те преживяват много добре благодарение на нас. Ние забравяме непрекъснато, че имаме право да им търсим отговорност, но сме толкова свити, толкова забравили колко много можем, стига да сме заедно. ОбС е отказал да проведе местен референдум.

– Има ли вариант да се спазва Конституцията?

Полк. Марков: Много са важни дефинициите и понятията. Конституция означава обществен договор. Тя обаче е мъртва. Конституцията би оживяла, ако всеки един има правото да заведе наказателно производство за нарушаване на конституционни права. Сега имате ли такова право? Ние ще съживим възможностите на българските граждани да ползват своята държава, да я владеят, да станат нейни собственици.

– С кои партии бихте си сътрудничели?

Полк. Марков: Във всяка партия има хора, които са наши съмишленици. Ние трябва да намерим тези хора. Имаме начин да разберем кои хора могат да проведат вот в обществена полза.

– Има ли хора в МВР, които да поемат ръководството, и нужен ли е имунитетът на прокурори и съдии?

Полк. Марков: Нищо не е само добро или само лошо. Те не могат да работят спокойно. Никой не чувства системата за сигурност като своя. 1000 души ще ги намерим. НЕ ни трябват много хора. Трябват ни правилните хора на правилните места.

Имунитетът на прокурори и съдии е функционален. Той е различен от имунитета на народните представители. Прокурорите трябва да бъдат защитени от държавата, ако някой упражни посегателство, изнудва ги. Много хора ви лъжат, че имаме лошо законодателство.

– Замърсяването на горите и реките…

Красимира Катинчарова: Нищо няма да се промени, ако си стоите вкъщи. Първото, което можете да направите, е да проведете доброволческа акция.

Полк. Марков: Обещахме, че никой няма да умре сам в България. Ще обявим началото на първата частна военна академия на Балканите. Първото нещо, което трябва да направим, е да произведем мъже. Това, което се случва с горите, е най-голямото престъпление. ДПС унищожи българската природа.

– Водните ресурси?

Полк. Марков: Тук става въпрос за национална сигурност. „Величие“ е включила в програмата си стратегия за управление на сладките води. Искаме да създадем воден лев по аналогия с петродолара. Водата в следващите 100 години ще бъде стратегическа суровина. Трябва да възстановим българските гори. Там трябва да се действа круто и без много приказки. Въпросът е как. Нашият план е за 100 години напред. Една от целите е възстановяване на българския дъб. Да погледнем на България като на екологична дестинация. Трябват ни богатите хора.

– Отговорността?

Полк. Марков: Конституцията ни е мъртва, докато не е възможен граждански иск за нарушение на конституционни права. Ние сме лишени от граждански права.

– Да вземем парите на Доган и Пеевски?

Полк. Марков: Ако ги вземем, ще има масова безработица за 100 години напред и всички ще взимат по 10 000 евро, без да правят нищо. Толкова пари са откраднати. Тези пари ги няма в България, за да ги вземем. Активите могат да се вземат, но не и парите. Те са достатъчно големи хитреци и вече са в наднационални връзки. Трябва да имаме свръхзаконодателство към лица, които са уличени в корупция. Т.е. да си търсим парите във всяка точка на света. При една ясна програма и един приличен парламент – за около 6 месеца може да се произведе подобно законодателство. Трябва да се пипа фино и не бива българи да се изправят срещу българи.

Първият удар срещу мафията ще бъде 10 дена след конструирането на този парламент, който имаме. Ще нанесем такъв удар, който никога в историята на България не се е случвал.

– Информационно обслужване по време на изборите…

Полк. Марков: Който държи клавиатурата – той държи всичко. Имаме перфектна организация. Трябва застъпниците да свършват своята работа. За първи път в историята на България партия се ангажира да сложи застъпници във всяка една секция в България.

– Какво правим с вече нанесените непоправими щети на природата?

Красимира Катинчарова: Трябва да спрем с вредните и опасни производства, които идват от чужбина с една цел – да печелят пари. Докато те са тук за печалбата, ние сме тук за земята си. Трябва да спрем този процес, докато не е станало твърде късно. Българската природа е изключително разнообразна и тя все още има свои защитни механизми. Ако спрем замърсяването и рекултивираме определени терени, ако престанем да слагаме панели върху пасища и земеделска земя, живата природа ще си заеме мястото. При нас положението все още не е абсолютно необратимо. Трябва просто да престанем да пречим на живота и природата.

– С какви ценности ще управлявате?

Красимира Катинчарова: Ценностите, които управляват един пълноценен живот, са едни и същи за този, който е в политиката, и за този, който гласува доверие. Ние стъпваме на християнските ценности, на вечните ценности, направили възможно оцеляването на българите в общност. Това, което искам да напомня, е, че българите трябва да си върнем чувството за общност. В търсенето на личния си комфорт ние го загубихме. Така както в с. Неофит Рилски дават от себе си, за да градят нещо общо, така трябва да прави и всеки един от нас. Християнските ценности и ценностите на семейството, добродетелите, пълноценният живот в общност според мен могат да свършат чудеса.

– Има ли противоотрова от замайване с власт?

Полк. Марков: В българската политика участвам от 1993 г. Проблемът не е във властта, а у хората, които не са лоялни. Това, което мога да гарантирам, е, че хората, които не са достойни и не показват необходимото мъжество, за да издържат, ще бъдат отстранявани от организацията. Ако някой прояви слабост, е правилно той да бъде отстранен тактично. Имал съм целта да служа на България, а не да я спасявам. Аз съм отпред заради отговорността.

– Къде са били полк. Марков и ПП „Величие“, че управлението на България не се е изсветлило досега в Европа?

Полк. Марков: Винаги съм действал проактивно. Европейските институции знаят всичко. Няма институция в България, в която да няма европейски контролен орган. Големите неща се вършат от хора, които са умни и на много сериозни позиции. Обикновено в техните биографии няма пороци. Моето присъствие в ЕП ще обърка много планове. Отивам там, за да намеря тези, които ще ни свършат работа. Не можем да победим чудовището, без да влезем в леговището му. Не мислете, че европейските лидери са глупаци. Щом видят, че нещата се изсветляват, ще се разграничат.

– Какво ще направите, за да спрете износа на дървен материал от България и вноса на американско ядрено гориво за руските реактори?

Красимира Катинчарова: Единственото, което можем да направим, е да пратим хора, които да вземат нужните решения. Българските гори се изсичат заради далавери. Ако се спазваха правилата, горите нямаше да бъдат изсечени. Просто в България има чудесни закони и правила, но те не важат за всички. Другият проблем е, че ние не знаем кои от тях се нарушават. Виждаме последствията. Затова е важно да пратим във властта хора, които са наясно с последствията от катастрофата, която идва.

Внасянето на американското ядрено гориво е възможно заради управленски решения. Проблемът, който имаме ние, е, че политиците вземат решения вместо специалистите. Асен Василев беше казал, че проблемът на руския петрол е, че е руски. Само че Австрия задоволява 95% от нуждите си от природен газ от Русия. Полша прави същото. Тя няма да си затвори ТЕЦ-овете. В Китай се откриват ТЕЦ-ове на всеки две седмици. Индия строи рафинерии. Цялата тази измама с ВЕИ-тата е, за да ни оберат. Не може индустрия и икономика да се задвижват от политиката. Те се задвижват от физиката. ВЕИ-тата не могат да ви дадат енергията, която ви трябва по всяко едно време. Защо ще доставяме газ от САЩ, при положение че САЩ са увеличили три пъти вноса си на газ и петрол от Русия? За мен това е риторичен въпрос. Принципното решение е във вземането на решенията да участват хора, които са независими.

– За да влезем в НАТО, трябваше да се откажем от ракетите си и част от самолетите по искане на Турция. Можем ли да възстановим тези щети?

Полк. Марков: Такива ракети вече няма. Най-сложното е екипажът. Нямаме отношения с Русия. Руснаците няма да ни дадат такива ракети. Ако ни ги дадат, нямаме екипажи, които да работят с тях. Може да се направи нещо, но с по-малка вероятност. За да се направи, се изисква конституционно мнозинство.

 Защо не се обедините с други партии?

Красимира Катинчарова: Разговори са водени, но решения не са намерени. Има хора, които твърдят, че или сме заедно с тях, или сме против тях. За съжаление, в България нямаме традиции да се сдружаваме, да свършим конкретна работа и да уважаваме различията си. Понеже вярваме и знаем, че има почтени хора във всички политически партии, ние ще работим с тях. Насила обединения не могат да станат.

– Да се дават ли стимули на всеки, който е упражнил правото си на глас?

Виктория Василева: Българският законодател е вменил задължение да се гласува, но не е предвидил санкция. В Гърция има глоба, ако не упражниш правото си на глас, и активността е по-висока. В България сме на границата от пълното делегитимиране на политическата власт.

Красимира Катинчарова: Ние сме отговорни. Случва ни се животът, който допускаме да ни се случи. Единственият начин да се противопоставим, е като излезем и гласуваме срещу купения вот. Погрижете се гласовете ни да не бъдат откраднати. Това е нищо – един ден. Но ще се гордеем с него и няма да съжаляваме, че сме можели, но не сме направили нищо.

– Защо се наричате „Величие“, а не „Човекът за България“?

Ивелин Михайлов: Основната идея е, че когато човек е човек, той прави истински неща. Поради тази причина искаме да подтикнем хората към действие. Това, което трябва да се научим, е да изкарваме великите неща от себе си, да правим велики дела и да не се притесняваме от тях, защото така прославяме човека. Човекът е създаден от Бог по негов образ и подобие. Бог е творец. Човекът също е творец. Нека правим велики дела и ще изкараме човешкото от нас. Затова е „Величие“. Крайният резултат, който трябва да постигнем всички – велики неща и за нас, и за другите.

– Имате ли кадри?

Ивелин Михайлов: Десетилетия наред кадрите се унищожават. Ако избираме само „перфектните“ хора и не даваме шанс на нови, които да се научат, ние никога няма да изградим нови кадри. Един боец се калява само в битка. Това, което ще видите в тази кампания, е ново поколение хора, които са се създали и които ще могат утре заедно с нас да вършат нещата, които обещаваме. Простете на нас и на тези хора, но няма кога да ги научим, ако не ги научим сега.

– Да излезем ли от НАТО? Можем ли да си върнем Северна Македония?

Ивелин Михайлов: Има много спекулации, които хората искат да чуят, че могат да станат. Например Радостин Василев беше казал, че ще прекрати концесиите за златото. Други казват, че ще излезем веднага от НАТО и ЕС. Великобритания излизаше няколко години от ЕС, въпреки че е велика сила. Има международни условия. В момента, в условията на война, САЩ и Европа се чудят как да конфискуват активите на Русия, без да нанесат щети на себе си. В международната търговия има отношения, в които, ако започнем да действаме по начина, по който казват „Възраждане“ и Радостин Василев, ние ще се върнем в началото на 1997 г., защото ние не можем да съществуваме сами. Това е факт, който е обиден за нас като държава. Но можем да направим само едно нещо – да изграждаме стъпка по стъпка възможността да бъдем силни и да можем да се договаряме, защото в момента не можем. Трябва да увъртаме. Ако в момента излезем от НАТО и ЕС, това означава да няма България. Това, което предлагаме, е да се договорим и да изискаме за българския национален интерес неща, които са полезни за нас.

Колкото до войната между НАТО и Русия, НАТО е отбранителен съюз. Ако НАТО пожелае да влезе във война с Русия, ние не сме длъжни да участваме. По договор нямаме задължения. Дали ще участваме във войната, е нещо, което зависи от вътрешната политика, а не от външната.

Колкото до Македония – ако България стане най-богатата държава на Балканите, какви мислите, че ще станат македонците? Какво трябва да направим, за да си върнем Македония? Да направим България отново рай! Със сила и танкове няма да стане. Това, което можем да направим, е да направим България първа икономическа сила на Балканите и ние знаем как. Тогава ви гарантирам, че не само македонците, но и сърбите ще станат българи. В Северна Гърция и в Северна Турция ще станат българи. Румънците изведнъж ще си спомнят близката връзка с България, Молдова, а може би и част от Украйна. Това е пътят да си върнем славата и величието и заради това партията ни се казва „Величие“, за да можем чрез просперитет и добруване да върнем всички наши братя и сестри извън нашата територия тук.

– Какво да правим след избора на новия сливенски митрополит?

Ивелин Михайлов: В момента това, което могат да правят миряните, е да пишат брожения до Светия синод, защото в момента нещата отиват към уния с католицизма, което ще унищожи православието, при това не само тук. За да можем да помогнем на духовниците, които се борят за истинската православна вяра, ние трябва да бъдем дейни. Изпращайте писма, с които да изказвате своята позиция за неправдите там. И там има хора, които ще се борят, и ще се преборят, ако ние помагаме. Навсякъде е необходимо гражданско общество.

– Не искаме да се изгражда военна база до Кабиле. Искаме да се проведе референдум.

Ивелин Михайлов: Трябва да спрем този закон, който се готви в момента. Той беше гласуван от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. ПП-ДБ са 100% там, въпреки че не гласуваха. За да влезе законът за гласуване, стана възможно, защото в комисията БСП влезе и така имаше кворум. Всички партии в НС освен „Възраждане“ направиха така, че този закон да бъде приет.

Полк. Марков: Референдумите имат сила. Вашият кмет е от „Пряка демокрация“, а председателят на партията Петър Клисаров е поставил референдумите като обществена реакция в основата на своите виждания. Може би трябва да се обърнете към кмета за този референдум и ако не го допусне, да обясни защо. Да, инструмент е. Но до каква степен върши работа този инструмент, трябва да се види на терен.

Категорично наличието на бази е опасност за населените места. Първите ударени обекти по време на война са точно военните бази.

– Конференцията на НАТО в София подсказва ли ни нещо?

Полк. Марков: Тези срещи са знакови. Те не се правят на случайни места. Изборът на държавата, в която се правят, обикновено показва нещо, което ще се случи, и значимостта на тази държава за онова, което предстои да се случи. На тази среща е присъствала и Урсула фон дер Лайен. Така се концентрира една политическа и една военно-политическа машина. Тази симбиоза става опасна. Тези процеси трябва да се следят, защото са индикатори за бъдещи промени в най-скоро време. Тази симбиоза показва, че България ще е водещ играч в нещо, което предстои.

– Могат ли ЕРП-тата да отпаднат?

Ивелин Михайлов: Ние трябва най-напред да си усилим икономиката в съществуващите реалности. ЕРП-тата са част от тези съществуващи реалности, които са направени по принуда отвън. Всяка схема има следваща стъпка. ЕРП-тата вземат печалба от нищото. Те са част от това, което се дава на олигархията, за да може да ни управлява. Това, което предлагаме, е обратният ход. Стъпка по стъпка да вземем нещата от олигарсите и да ги върнем обратно в държавата. Но ще стане постепенно – между 5 и 10 години. Хубавото на обратния път е, че при него виждаш прогрес, а не затъване. Сега с всички промени по зелената енергия токът ще стане най-малко 4 пъти по-скъп. Това, което предлагаме, е да смъкнем разходите за електроенергия наполовина.

– „Величие“ има решение за всичко, но трябва първо да влезе във властта.

Ивелин Михайлов: Ние всеки ден извършваме действия. Просто за да действаме в мащаб, ни трябва държавен ресурс. Няма да се справим само с нашия. С държавни средства, които са предвидени за това, вместо за 150 години ще направим процеса за 10. Това е разликата между двете. Ние работим всеки ден и показваме какво можем.

– Докога ще издържаме пенсионери в МВР и МО, вместо да дадем възможност на младите да се развиват?

Полк. Марков: В МО са ангажирани 47 000 души. 8000 от тях носят пушки, а останалите – куфарчета и бомбета. Наричат се администрация. Съотношението между администрация и оперативен състав в отбраната може да бъде максимум между 8 и 15%.

– Какво ще кажете за състоялата се дискусия с лидера на ПП МЕЧ Радостин Василев?

Ивелин Михайлов: Твърдението на г-н Василев, че сме искали 1 млн. евро за тази дискусия, е несериозно. Той търси възможност да се скара с някого, за да спечели известност и да си вдигне изборните резултати. Той използва държавния пакет за медийно участие и започна да говори срещу Исторически парк. Аз му се обадих, да ми обясни защо Исторически парк е пирамида, като това е акционерно дружество по Търговския закон.

      – Хазартът в България?

Ивелин Михайлов: Хазартът е основен бич по същия начин като наркотиците и вредните храни, които предлагат големите вериги. Корпорациите са купили политиците и не искат политиците да водят национално отговорна политика. Ако искаме хората да не отиват да играят хазарт, трябва най-напред медиите да започнат да говорят за вредата от хазарта. Най-големият рекламодател на медиите е хазартът. Човек не може да не прави нищо. Ако забраним хазарта, ще постигнем частичен успех. Хазартът не трябва да се рекламира.

  – Как ще се справим с високата цена на водата?

    Ивелин Михайлов: Ще изискаме данните, ще направим анализ и ще ви дадем информация.

 – Освен да стана застъпник, как по друг начин мога да ви помогна и да направя града си най-красивото място в света?

 – Основните неща са застъпничеството, за да се осигурят честни избори. Другият начин е да ни дадете телефон и електронна поща, да ви поканим в нашите групи, в които пускаме информационни материали, които да пуснете на други хора. Тези материали помагат на хората да вземат осведомен избор. Нека направим свободна информационна система, както българите през Възраждането са създали образователна система.

– Здравната система днес…

Ивелин Михайлов: Здравната система е в катастрофално състояние. Тя е направена за източване на средства, а не за лекуване. Желанието на управляващите е да се фалират всички държавни болници и да се премине само към частни.

В здравеопазването имаме много добри специалисти. Възстановяването ще отнеме години, но не бива да допускаме да загубим кадрите си.

– Ще вдигате ли данъци?

Ивелин Михайлов: Косвените данъци осигуряват 80% от приходите в България, а преките – 20%. Това означава, че ако искаме приходите да се увеличат, ние трябва да спрем контрабандата и спекулациите с косвените данъци. Никаква промяна на данъците не ни е необходима.

Записите на всички отворени срещи до този момент може да гледате в YouTube канала на „Свободен глас“.

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Още въпроси и отговори можете да откриете ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД